GIDA TEKNOLOJİSİ/GIDA İŞLEME
Gıda Teknolojisi Bölümü Tanıtımı
Gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ile gıdalar üzerinde duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrol analizlerinin yapılmasında ve sonuçlarının yorumlanmasında görev alan ara meslek elemanıdır.
Görevler
Planlanmış olan üretimin gerçekleşmesi için gıda mühendisi ve gıda teknikerinin gözetimi altında;
- Her türlü gıda maddelerinin (hububat, süt ve süt ürünleri, çeşitli et
ürünleri, bitkisel gıdalar) işlenmesinde çeşitli teknikleri kullanır,
- Gıdaların sağlığa uygunluğunu kontrol için gıdalardan ve gıda katkı maddelerinden örnekler alır,
- Laboratuarda değişik yöntemler kullanarak duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapar, sonuçları yorumlar, gerekli raporları düzenler, çıkan sonuçları ilgili kişilere iletir,
- Kaliteli ve standart ürün üretilmesini sağlar,
- İşletmelerde hijyen ve temizlik kurallarını uygular veya uygulanmasını sağlar,
- Gıda üretiminde kullanılan en son teknolojileri takip eder,
- Gıdaların uygun bir şekilde paketlenmesini ve muhafazasını sağlar.
Çalışma Ortamı Ve Koşulları
Gıda teknolojisi teknisyeni, özel sektörde gıda üreten fabrikaların üretim ve laboratuar bölümlerinde, kamu kuruluşlarının gıda laboratuarlarında görev yaparlar. Laboratuar ve iş ortamı temizdir. Ancak, üretim yapılan yer sıcak, rutubetli ve kokulu olabilir. Meslek elemanları gıda mühendisleri, kimya mühendisleri, biyologlar, veterinerler, diyetisyenler ve gıda teknikerleriyle iletişimde bulunurlar.
Eğitim Sonunda Alınan Belge-Diploma Ve Unvan
Meslek eğitimi sonunda mezun olanlara "Teknisyen" unvanı ve meslek lisesi diploması verilir.
Çalışma Alanları Ve İş Bulma Olanakları
Gıda teknolojisi teknisyenleri, gıda sanayi ile ilgili kamu (Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Kontrol Laboratuarları, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında gıda üreten fabrikaların gıda laboratuarlarında ve özel gıda laboratuarlarında ara teknik eleman olarak çalışırlar.
Eğitim Süresince
- Meslek eğitimi süresince öğrenciler beceri eğitimi yaptıkları işletmede aylık olarak asgari ücretin % 30' undan az olmamak üzere ücret alırlar.
- Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır.
- Bütün öğrenci haklarından yararlanır.
- Eğitim görülen işletmenin sağlayacağı sosyal olanaklardan faydalanır.
Meslekte İlerleme
- Gıda teknolojisi teknisyenleri, çalıştıkları kurum, kuruluş ve işletmelerde ustabaşı, şef olabilirler.
- Endüstri Meslek liselerinin "Gıda Teknolojisi" bölümünden mezun olanlar;
Aşçılık, Hazır Yemek ve Aşçılık,
Turizm ve Otel İşletmeciliği,
Turizm ve Otel İşletmeciliği (Açıköğretim),
Turizm ve Seyahat İşletmeciliği,
Endüstriyel Tavukçuluk,
Et Endüstrisi,
Gıda Teknolojisi,
Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği,
Meyve-Sebze İşleme,
Süt ve Ürünleri,
Tavukçuluk,
Un Üretim Teknolojisi,
Yağ Endüstrisi,
Zeytin Endüstrisi
önlisans programlarına ek puanla girebilirler.
Aile ve Tüketici Bilimleri,
Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği,
Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği,
Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Teknolojisi Y.O.),
Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Y.O.), Yiyecek-İçecek İşl. (Turizm İşl. Ve Otelcilik Y.O.) lisans programlarını tercih edebilmektedirler.